top of page

Ontwerp 
1996, James Turrell, Kijkduin

 

Opdrachtgever  
STROOM Gemeente Den Haag
Michiel den Ruijter (DEN ETC.)

 

Bestanden

 

TektorTags

Landschap

Celestial Vault

Panorama in de duinen

Hemels gewelf

James Turrell

 

Fotografie, graphics

Gerrit Schreurs fotografie,
Tektor,
Tektor,

 

 

 

 

 

Technische uitwerking en ondersteuning bij de totstandkoming van "Het Hemels Gewelf", een kunstwerk van de beroemde Amerikaanse kunstenaar James Turrell. Met behulp van computersimulaties en berekeningen is in overleg met Turrell, Stroom en de Gemeente Den Haag dit panorama tot stand gekomen.

De langste dag

" In de duinen van Den Haag waar het licht zo tastbaar aanwezig kan zijn, heeft Turrell een plek gemaakt om naar de lucht te kijken: ‘Hemels Gewelf’ in Kijkduin. Op de top van een van de puinduinen is een kom aangelegd in de vorm van een ellips, 30 meter breed, 40 meter lang. Een aarden wal van ongeveer 5 meter hoog omsluit de kom. Om in deze kunstmatige krater te komen loop je eerst over houten treden het duin op en vervolgens door een betonnen doorgang van 6 meter lang. De glooiingen aan de binnenkant van de krater zijn ingezaaid met gras en in het midden staat een monumentale bank van natuursteen waarop twee personen achterover kunnen liggen en kunnen zien hoe de hemel de vorm van een gewelf kan aannemen. Bij Turrell zijn licht en ruimte zelf het object: het gaat hem erom wat de waarnemer gedurende de waarneming ervaart "

(tekst: Stroom Den Haag ).

 

Op 21 juni tijdens de zonnewende, schijnt de zon precies in het hart van de tunnel die toegang geeft tot het Hemels Gewelf. Wie dan op de bank ligt en de hemel aanschouwt, krijgt de kosmische sleutel in zijn bezit.

bottom of page