top of page
  • Tektor

Healing environment en verlichting


Met goede verlichting ondersteunen wij de activiteiten van mensen. Goede verlichting wordt vaak vertaald in "veel verlichting", maar dat is een misvatting. Een goed lichtbeeld helpt je bij het oriënteren in de ruimte, concentreren op een taak, sportactiviteiten, ontspannen, genieten of rusten.

In de zorg is speciale aandacht nodig voor ouderen, die veelal kampen met een verminderd gezichtsvermogen. Het aanbrengen van voldoende contrast met licht, kleur en materiaal helpt de structuur van de ruimte beter te herkennen. Overgangen naar buiten worden wel "voorbereid" met ruime hoeveelheden licht om verblinding bij deze overgang te voorkomen.

Een trend is bio-dynamische verlichting. Bio-dynamische verlichting kan vooral ouderen met dementie ondersteunen bij het herstellen van een normaal dag- en nachtritme. Licht heeft namelijk direct invloed op onze melatonine aanmaak. Neemt de blootstelling aan licht af, dan komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang. Voor het lichaam is dit het signaal om de dagactiviteiten te verminderen en zich voor te bereiden op de nacht. Vaak kan het medicijngebruik daardoor omlaag.

Tektor plaats hier een kanttekening bij. Heeft u ook de personele capaciteit om het verbeterde dag- en nachtritme van uw bewoners/clienten op te kunnen vangen?

Daglicht:

- Varieert in kracht en in positie

- Bevat alle kleuren van het spectrum

- Reguleert dag- en nachtritme

- Zonlicht werkt desinfecterend

- Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van ultraviolet licht

- Spiritualiteit

Daglicht is belangrijk voor het menselijk functioneren en de gezondheid van mensen in het algemeen. Daarom wordt er door verlichtingsdeskundigen uit het bedrijfsleven, artsen, universitair onderzoekers, ingenieurs, technici en architecten onderzoek gedaan naar de effecten van daglicht op het dagelijks leven. Om in Nederland een ruimte in huis of op kantoor volgens het Bouwbesluit tot een verblijfsruimte te maken, moet er sprake zijn van voldoende daglichttoetreding. De norm hiervoor is vastgelegd in het Bouwbesluit (NEN 2057). Het Bouwbesluit heeft als vuistregel dat het glasoppervlak minimaal 10% van het beloopbare vloeroppervlak (2,6 m hoog) moet beslaan.

Kunstlicht: Algemene verlichting:

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page