top of page

Ontwerp 

1998, Utrecht

i.s.m. Ton Hinse

​

Opdrachtgever 

Prijsvraag gemeente Utrecht

​

Aannemer

​

Bestanden

 

TektorTags

Meubelontwerp

Stadsbank

Prijsvraag

Recycling

Kunststof 

Demontabel

 

Fotografie, graphics

Tektor, Hinse

 

 

 

 

 

Prijsvraaginzending voor het ontwerp van de stadsbank voor de gemeente Utrecht. In samenwerking met Ton Hinse.

Inpassing
Het ontwerp is te typeren als een hedendaagse verschijning van het archetype van de stadsbank. De bank heeft een eenvoudige hoofdvorm met verfijningen in de details. De kleurstelling is terughoudend. Door de eenvoud is de bank uitstekend met de hele range aan stedenbouwkundige situaties en met de ruime waaier met ander straatmeubilair te combineren. Naar de locatie zijn kleur- en textuurvariaties toepasbaar. 


Productie
Het ontwerp is gericht op de toepassing van moderne productietechnieken. De bank wordt geheel in een gietmal gefabriceerd. Door de oplage van minimaal 300 banken zijn de kosten voor de productie van de mallen marginaal.  Vervolgens worden in het seriegietproces aanzienlijke kostenvoordelen behaald. 


Materiaal
Als gietmateriaal is gekozen voor gerecycled rubber (hedendaags "perkoenpaaltjes" materiaal). Dit materiaal heeft mensvriendelijke eigenschappen: het is relatief zacht en voelt warm aan.
Door de combinatie met gerecycelde kunststoffen kunnen kleur- en spikkelpatronen worden toegepast. De basiskleur is zwart. Als variant kunnen betonnen en terrazzo banken worden geproduceerd.


Constructie
De constructie is geïntegreerd in het ontwerp, de vorm is de constructie. De basisvorm is de gehele bank, toevoegingen zijn overbodig. Hierdoor is de bank duurzaam en bestendig.


Modulen
De bank bestaat uit modulen van 75 cm breed, deze kunnen tot alle gewenste lengten worden gecombineerd.
Iedere module is opgebouwd uit twee gietstukken, dit zijn:
    - het basement
    - de bovenbouw
In kleur, textuur en toeslagstoffen kunnen de elementen onderling afwijken.
Bijvoorbeeld in de combinatie van een ruwe onderzijde met een gladde bovenzijde (zitelement).


Onderhoud
Onderhoud is overbodig, de bank bestaat geheel uit gerecycled rubber. Dit materiaal is onderhoudsvrij. Door de schokabsorberende eigenschappen van dit materiaal is de bank ook zeer vandaalbestendig. Indien toch tot vernieuwing moet worden overgegaan, kan dit veelal beperkt blijven tot een enkel element: basement of bovenbouw.


Plaatsing
Door de solide voet is de bank op iedere ondergrond plaatsbaar. 
Door de grote stabiliteit kan de bank los op de ondergrond worden geplaatst. Meestal zal echter worden gekozen voor een verzonken betonnen ondervoet. Het bovenstuk wordt van onder het basement vastgeschroefd, zodat demontage door vandalen wordt tegengegaan. De modulen zijn door twee mensen plaatsbaar. 


Verlichting
De opening in het basement kan worden gebruikt voor geïntegreerde verlichting. Daarvoor worden gematteerde hardglazen platen gemonteerd. 
De lichtelementen worden daarachter opgenomen binnen de hoofdvorm van de bank. Deze toepassing is vooral geschikt voor de binnenstad.

bottom of page