Onlangs las ik een leuk artikel op de website van www. architectuurpuntzoetermeer .nl over de prijsvraag en de totstandkoming van de set follies op het Floriadeterrein gebouwd in 1991 te Zoetermeer, deze zijn destijds ontworpen en gebouwd door architect Erik Knippers. https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/gebouw-van-de-maand-follies-floriade-park-interview-architect-erik-knippers/
Maar zoals bij elk goed doordacht ruimtelijk ontwerp, ligt er vaak nog een ander verhaal achter dat verweven is met persoonlijke ervaringen en toevalligheden. Dit specifieke verhaal zou mijn leven beïnvloeden en mij verbinden met Zoetermeer, een stad waar ik later de kans kreeg om mijn stempel te drukken en veel te mogen bouwen.
Ter voorbereiding van de Floriade 1992 te Zoetermeer ontstond eind jaren tachtig van de vorige eeuw het idee om een architectuurprijsvraag (biënnale) te organiseren voor de bouw van de 3 follies. De geprojecteerde bouwkundige beëindiging van de 3 dwarsassen met functieloze bouwwerkjes vol van historische en culturele betekenis. Dit zou het ietwat stoffige imago van de Floriade een flinke culturele oppepper kunnen geven. Er was echter helemaal geen budget voor het organiseren van een architectuurprijsvraag, laat staan voor de bouw van de 3 follies. Er was ongeveer 600.000 gulden nodig voor zowel de bouw als de prijsvraag. Een slimme strategie was nodig om de gemeenteraad te overtuigen van de noodzaak voor deze 6 ton. Gelukkig stond Zoetermeer altijd open om zich, vooral internationaal, te kunnen profileren. De ambitieuze burgemeester Luigi van Leeuwen werkte hier graag aan mee. Onder het waakzame oog van de heer Cnossen (hoofd gemeentewerken) togen Ad ten Ham en Michiel den Ruijter (gemeente ontwerpers) in 1988 naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Ik bevond me toen in de eindexamenklas van de studierichting Architectonische Vormgeving, waar wij als opdracht voor het vak Architectuur de uitdaging kregen om een set van 3 follies te ontwerpen voor de Floriade 1992. Met onze kaplaarzen aan trokken we naar de nog maagdelijke polder om de situatie goed in ons op te nemen. Na een jaar van intensief werk werd mijn ontwerp voor de set follies uitgekozen en gepresenteerd aan de gemeenteraad van Zoetermeer. De raad keurde het plan met budget goed voor de prijsvraag voor jonge Nederlandse architecten. Hoewel ik zelf niet kon deelnemen aan de officiële biënnale, kreeg ik als tegenprestatie wel direct een vaste baan aangeboden bij de ontwerpafdeling van projectbureau Floriade Zoetermeer, waar ik mocht bijdragen aan het ontwerp van talloze blijvende elementen zoals de dijkbruggen en het bijenhuis. De set follies die uiteindelijk werden gerealiseerd, zijn prachtige objecten geworden, geïnspireerd door de strategische en artistieke visie van Michiel den Ruijter, hoofdontwerper van de Floriade 1992.
Комментарии